In een eerdere blog hebben wij al uitgelegd waarom een aankoopmakelaar zo ontzettend belangrijk is bij het kopen van een huis, óók als het een nieuwbouw woning is. Ben je desondanks overtuigd van je eigen kunnen, en wil je écht zonder aankoopmakelaar een nieuwbouw huis gaan kopen? Dan hebben we in deze blog 10 tips voor je, om te zorgen dat je iets beter bent voorbereid op het aankoopproces.

10 Tips voor het kopen van een nieuwbouw woning zonder aankoopmakelaar

  1. Check het bestemmingsplan van de buurt die rondom jouw kavel ligt. Wat komt er in de directe omgeving? Heeft dat invloed op de zon in je tuin, de parkeerdruk of gewoonweg je woongeluk?
  2. Het is natuurlijk belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de plek waar je huis staat, dit kan bij een nieuwbouw huis moeilijk in te schatten zijn. Ga daarom eens op de plek staan waar je nieuwe huis gebouwd gaat worden. Visualiseer hoe de omgeving er uit gaat zien. Wat zegt je gevoel?
  3. Leg de tekening van het nieuwbouw woning over de tekening van je eigen huis of een huis dat je kent, en vergelijk de afmetingen. Is het ruim opgezet of juist niet?
  4. Meubels die ingetekend zijn in de plattegronden kunnen (beduidend) kleiner zijn dan je eigen meubels. Meet beiden op! Eettafels staan vaak ingetekend met stoelen. Kun je ook achter de tafel langs lopen als er iemand op die stoelen zit?
  5. Kijk naar de ramen en wat die doen voor het licht in je huis. Wat is de hoogte van de ramen? Kun je zittend op je bank naar buiten kijken? Zijn de ramen gericht op het noorden, oosten, zuiden of westen? En wanneer komt er dan zon naar binnen en wanneer niet?
  6. Om binnen je budget te blijven is het belangrijk om de lijst met meerwerk nauwkeurig door te nemen. Wat is voor jou echt een vereiste? Wat kun je zelf goedkoper achteraf doen?
  7. Bestudeer de tuin. Wat gebeurt er met de zon in je tuin en het licht in je huis als je buren gaan uitbouwen? Het is goed om te weten dat een uitbouw van 4 meter op heel veel plaatsen gewoon is toegestaan! Wat voor invloed zou zo’n uitbouw op jouw huis en tuin hebben?
  8. Check de opgenomen stelposten. Zijn die reëel? Of moet er sowieso geld bij?
  9. Bestudeer de afwerk staat zeer zorgvuldig. Wordt er een materiaal genoemd waarvan je niet 100% zeker weet wat het is? Zoek het op. Maak voor jezelf een overzicht van de kosten die voortkomen uit de wijze waarop de aannemer het nieuwbouw woning afwerkt.
  10. Maak een duidelijk overzicht van alle kosten: van bouwrente tot vloeren, stukwerk, en de aanleg van de tuin. Dit zorgt er niet alleen voor dat je een duidelijk beeld van de kosten hebt, maar zal ook helpen bij het stellen van een budget. Bovendien kan het helpen financieel onaangename verrassingen te voorkomen.

Bonus Tip

Als laatste hebben we nog een bonus tip: realiseer je dat je met de koopsom v.o.n. er echt nog niet bent met een nieuwbouw huis! Gemiddeld komt er al snel minimaal 10% aan kosten bovenop, en dan heb je echt geen gekke wensen. Houdt daar dus rekening mee.

Is deze lijst toch een beetje overweldigend? Denk dan nog eens na over een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar helpt je namelijk bij al deze dingen en meer, en neemt je erg veel tijd en werk uit handen. Bij twijfel kan je altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek met ons maken. Of lees eerst deze blog, waarin we uitleggen wat de voordelen van een aankoopmakelaar zijn bij het kopen van een nieuwbouw woning.

Ellen Mouthaan

Author Ellen Mouthaan

Komend uit een makelaarsgezin van kleins af aan geïnteresseerd in mensen en hun “thuis”. Sinds 1989 werkzaam in dit ontzettend dynamische vak. De huidige markt zie ik als een uitdaging en biedt ook veel kansen. En het blijft leuk!

More posts by Ellen Mouthaan

Laat een reactie achter