Bij het kopen van bestaande huizen neemt meer dan 40% een eigen aankoopmakelaar mee. Bij nieuwbouw is het aantal kopers dat een eigen aankoopmakelaar in de arm neemt echter significant lager.  Dat is een opvallend maar ook verrassend verschil: of het nu gaat over nieuwbouw of bestaande bouw, de verkopende makelaar werkt voor de verkoper en heeft slechts één doel: Dat huis zo snel mogelijk, en voor de hoogste prijs verkopen. Dus ook bij de aankoop van een nieuwbouw huis is het slim om een eigen aankoopmakelaar in te schakelen, die voor jou werkt, in plaats van voor de verkoper.

 

1. Onderhandelen bij een nieuwbouw huis

Het is zeker niet zo dat bij de aankoop van een nieuwbouw huis, je maar moet slikken wat de verkoper heeft bedacht. Vooral als een nieuwbouw huis wat langer te koop staat is de verkoper maar al te blij dat jij geïnteresseerd bent. Een aankoopmakelaar kan namens jou onderhandelen! En die onderhandelingen gaan over méér dan alleen de prijs. Zo kan je bij nieuwbouwproject vaak onderhandelen over een luxere afwerking (meerwerk) dat op de kosten van de verkoper wordt uitgevoerd voordat het huis wordt opgeleverd. Ook kan een aankoopmakelaar je helpen bij het opnemen van bepaalde clausules in het koopcontract, zoals een voorbehoud verkoop van je eigen huis.

 

2. Kopen met je hoofd of kopen met je hart?

Een bestaand huis kopen is al een ingewikkeld traject, maar een nieuwbouw huis kopen is nog véél ingewikkelder. Het begint al met het feit dat je een huis koopt van een plaatje, een tekening, terwijl je een bestaand huis koopt met je gevoel. Bij een bestaand huis voel je meteen of het wel of niet goed is als je binnenloopt. Je vindt het huis te donker bijvoorbeeld, of er is iets waar je niet je vinger op kunt leggen, waardoor je niet het gevoel hebt dat dit jóúw huis is. Maar andersom werkt het natuurlijk net zo. Soms zet je één voet over de drempel en weet je gelijk dat dit hem is. Bij het kopen van een nieuwbouw huis is dat gevoel eigenlijk helemaal weg. Je koopt dus eigenlijk meer met je hoofd dan met je hart. En dat is ontzettend ingewikkeld!

Juist daarom kan een aankoopmakelaar jou helpen om een dure miskoop te voorkomen. Heb je bijvoorbeeld aan je aankoopmakelaar verteld dat je graag een gevoel van ruimte in je nieuwe huis wilt, maar zijn de plafonds op de bouwtekeningen standaard 2.60 meter hoog? Dat is dan een belangrijke reden om de koop te heroverwegen. Zelf had je dat detail misschien totaal over het hoofd gezien. Totdat het huis af was natuurlijk, en je helemaal geen gevoel van ruimte ervaarde toen je eenmaal binnen was. Dat is schrikken!

 

3. Zet je aankoop makelaar aan het werk!

Wat doet je aankoop makelaar allemaal voor jou bij het kopen van een nieuwbouw huis? Het begint met het in kaart brengen van wat jij écht belangrijk vindt. Wat zijn je woonwensen? Wat voor gevoel wil je als je thuis komt? Is een grote tuin belangrijk, of juist een goed bereikbare locatie? Wat zijn je plannen voor de komende jaren? Wil je wellicht kinderen of wil je juist binnen een paar jaar weer ergens anders gaan wonen? Je woonwensen en -eisen duidelijk op een rijtje hebben is super belangrijk! Daarmee voorkom je een miskoop of een ‘mwah’-koop.

Na het doornemen van je woonwensen en -eisen, gaat een aankoopmakelaar onderzoeken wat er te koop staat en…wat er te koop gaat komen. Samen gaan jullie op zoek naar een (nieuwbouw) huis dat bij jou past. 

 

4. Hoe ziet je nieuwe huis er uit?

Het oog wil ook wat. Dus hoe komt je nieuwe huis er uit te zien? Van de buitenkant wordt er van nieuwbouw huizen vaak nog wel een artist impression gemaakt, maar van de binnenkant helaas vaak niet. Om toch een goed beeld te krijgen moet je goed de tekeningen kunnen lezen en interpreteren. Daarnaast is de staat van afwerking ook erg belangrijk. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan als je de sleutel krijgt, door samen met je aankoopmakelaar de bouwmaterialen en het niveau van afwerking te bestuderen. Dan heb je daarna een goed idee van hoe jouw nieuwe huis er straks uit komt te zien.

5. Is een nieuwbouw huis financieel verstandig?

Veel mensen denken dat het kopen van een nieuwbouw huis financieel gezien altijd een goed idee is – een enorm misverstand! Op dit moment zie je juist dat huizen in nieuwbouwprojecten vaak véél duurder zijn dan bestaande woningen in dezelfde buurt. Natuurlijk heb je bij nieuwbouw het voordeel van lagere energielasten. Maar weegt die besparing op tegen de extra kosten waarmee je te maken hebt als je een nieuwbouw huis koopt? Dat is nog maar de vraag! Je aankoopmakelaar zal onderzoeken of de prijs die gevraagd wordt marktconform is, en neemt daarbij ook de potentiële besparingen zoals lagere energielasten mee. Zo weet je zeker dat jouw droomhuis niet te duur is, en wellicht heb je mazzel en krijg je te horen dat je het koopje van de maand hebt gevonden.

 

6. Kosten die je niet moet vergeten

Bij het kopen van een bestaand huis heb je doorgaans een redelijk goed inzicht in wat de bijkomende kosten zijn, maar bij nieuwbouw is dat vaak maar de vraag. Zo zien wij vaak dat kopers van een nieuwbouw huis bijvoorbeeld vergeten de inrichting van de tuin mee te nemen in hun financiële plaatje.  Van de schutting of heg tussen jouw tuin en die van de buren tot het aanleggen van een terras bij de achterdeur omdat je lekker buiten wil kunnen zitten; het kost allemaal hartstikke veel geld! En dan hebben we het nog niet over de verdere inrichting van de tuin met bijvoorbeeld een buitenkamer of een trampoline voor de kids. Voor € 15.000,- kun je echt niet veel doen als je een tuin wilt aanleggen. Een aankoopmakelaar geeft jou een overzicht van alle extra kosten die bij een nieuwbouw huis komen kijken, ook de kosten waar je zelf totaal niet aan hebt gedacht. Zo weet je wat je kan verwachten!

 

7. Wat gaat mijn nieuwbouw huis uiteindelijk écht kosten?

Als het plaatje helemaal compleet is, maak je samen met je aankoopmakelaar een overzicht van de kosten: de koopsom, het meerwerk dat je tijdens de bouw laat uitvoeren, een indicatie van de afwerk kosten na oplevering, de inschatting van de kosten voor de inrichting en vervolgens de kosten die samenhangen met de koop zelf. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan bouwrente en dubbele lasten tijdens de bouw van je nieuwbouw huis. Doordat je nu een goed overzicht hebt van de kosten, is de kans dat je last krijgt van vervelende financiële verrassing erg klein.

 

8. Weet wat je gaat tekenen

En klopt alles? Past het huis en het financiële plaatje bij jou en jouw situatie, en bij dat wat jij belangrijk vindt? Dan staat niets een aankoop meer in de weg!  Het tekenen van de koop/ aannemingsovereenkomst is dan de volgende stap. Zorg dat je precies weet wat je gaat tekenen; door deze overeenkomst te tekenen ga je een grote financiële verplichting aan. Je aankoopmakelaar neemt samen met je de koop- en aannemingsovereenkomst door en zorgt dat je heel goed begrijpt wat je tekent. Je koopt immers geen broodje bij de bakker maar gaat héél veel geld uitgeven aan je nieuwe thuis. Zorg dat je de overeenkomst daarom volledig begrijpt en schakel daarbij zo nodig hulp in.

 

9. Neem je eigen aankoopmakelaar mee!

Dus, wil je op een verantwoorde wijze een nieuwbouw huis kopen? Neem dan je eigen aankoopmakelaar mee! Dit voorkomt dat je straks voor dure of vervelende verrassingen komt te staan. En de kosten? Die zijn een fractie van het bedrag dat jij straks gaat uitgeven. En die aankoopmakelaar verdient zichzelf zeker terug! Zo niet in de prijs van de aankoop, dan wel in het feit dat je met een gerust hart kunt gaan dromen over je nieuwe thuis. En zit je je na het tekenen van de koop/aannemingsovereenkomst nog met vragen? Je eigen aankoopmakelaar staat voor je klaar.

 

10. Check nog even je verzekering

Een goede makelaar kan je bij het gehele proces helpen, maar er zijn zaken waar een jurist voor nodig is. Denk daarbij onder andere aan geschillen met de overheid, over milieuzaken, funderingsproblemen, of de omgevingsvergunning. Het loont voor dergelijke zaken een rechtsbijstandverzekering te hebben. Mocht er dan iets misgaan waarbij de makelaar je niet kan helpen, dan is een rechtsbijstandsverzekering vaak veel goedkoper dan zelf een advocaat inschakelen. Heb je geen rechtsbijstandverzekering? Let op dat veel verzekeraars een wachttijd kennen en dat je denkt verzekerd te zijn, maar dat dus niet bent. Laat je daarom goed adviseren.

Wil je toch een nieuwbouw huis kopen zonder aankoop makelaar? Lees dan hier onze blog, waarin we 10 dingen bespreken die je móét weten voordat je een nieuwbouw huis gaat kopen zonder aankoopmakelaar.

Ellen Mouthaan

Author Ellen Mouthaan

Komend uit een makelaarsgezin van kleins af aan geïnteresseerd in mensen en hun “thuis”. Sinds 1989 werkzaam in dit ontzettend dynamische vak. De huidige markt zie ik als een uitdaging en biedt ook veel kansen. En het blijft leuk!

More posts by Ellen Mouthaan

Reacties 3 reacties

  • Vince schreef:

    Bedankt voor het delen van de tips over het kopen van een nieuwbouwhuis. Je budget vaststellen en je verdiepen in de kosten is inderdaad een belangrijk onderdeel. Vooral bij het bouwen van een huis vallen deze vaak een stuk hoger uit heb ik in het verleden gemerkt.

  • Marie schreef:

    Je wensen in kaart brengen is inderdaad de belangrijkste eerste stap. Kijk naar je toekomstplannen en of je toekomstige woning daarbij past. Gelukkig kunnen makelaars goed advies geven en meedenken over een geschikt bouwproject.

  • Esther Holten schreef:

    Bedankt voor het delen van de tips over het kopen van een nieuwbouwwoning. Wij zouden ook graag een huis willen kopen waar we niets meer aan hoeven te doen. Inderdaad slim om je eigen aankoopmakelaar mee te nemen bij de bezichtiging.

Laat een reactie achter