Iedereen heeft wel een keer een moment gehad dat alle zakken en tassen ondersteboven gekeerd worden om op zoek te gaan naar de huissleutel. Vaak vindt u hem terug, soms niet en zwerft hij ergens. Wat kunt u verzekeringstechnisch het beste doen?

Sleuteloverdracht

Naast het verliezen van sleutels, kan het ook zijn dat u – zonder dat u het zeker weet – te weinig sleutels hebt. Bij de overdracht van een huis bijvoorbeeld. Maar liefst 8 op de 9 huiseigenaren heeft namelijk een sleutel elders ondergebracht. Uit onderzoek blijkt dat – wanneer het huis van eigenaar wisselt – zo’n 40 procent van de nieuwe bewoners denkt niet het volledige setje sleutels te krijgen bij de sleuteloverdracht.

Aangifte

In beide gevallen is de kans op inbraak aanwezig. Uw huissleutel is immers in handen van een voor u onbekend persoon. Niet een heel prettig idee. Daarnaast kan het zijn dat de verzekering niet uitbetaalt op het moment dat er ingebroken wordt en er geen sporen van inbraak zijn. Mocht u een sleutel kwijtraken door verlies of diefstal, is het altijd goed om in de eerste plaats aangifte te doen van vermissing dan wel diefstal. Vervolgens neemt u contact op met uw verzekeraar om te overleggen wat u nu het beste kunt doen.

Vervangen binnen 24 uur

Normaliter bent u door uw verzekering gedekt voor een bedrag waarmee u minimaal de sloten van het huis kunt vervangen. Met nieuwe sloten maakt u de vermiste sleutel waardeloos en vermindert u direct de kans op inbraak. Voorwaarde is vaak wel dat de sloten binnen 24 uur vervangen dienen te worden om het risico op een eventuele inbraak te verkleinen. Voordat u rigoureus alle sloten helemaal vervangt, bekijk eerst even alle mogelijkheden. Soms is alleen het vervangen van de cilinders al voldoende, waardoor u een hoop geld kunt besparen.

Hebt u het idee dat u bij de sleuteloverdracht niet alle sleutels hebt ontvangen, dan is het vervangen van de sloten aan te raden. Hiervoor bent u echter niet verzekerd. Bent u een sleutel kwijt door middel van verlies of diefstal, schakel dan uw verzekering in. Grote kans dat de verzekeringsmaatschappij hiervoor wel een dekking heeft.

 


Iedere maand gratis nieuws en tips over de huizenmarkt ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! (We spammen niet, daar houden we zelf ook niet van.)

[iphorm id=”3″ name=”E-mail aanmelden”]

Sleutel kwijt verzekering

Tess Jans

Author Tess Jans

More posts by Tess Jans

Laat een reactie achter