Ellen vertelt haar eigen verhaal

Ben jij gek? Koop jij een rijksmonument? Dat is toch alleen maar ellende. Dan mag je toch helemaal niets? Niet doen hoor!

Dit zijn opmerkingen die mijn man en ik kregen toen wij heel enthousiast vertelden dat we een rijksmonument gingen kopen in Naarden-Vesting. En dan ook nog een monument dat echt helemaal, letterlijk van dak tot fundering, gerestaureerd moest worden. Het lekte en de emmers stonden onder het dak en het huis was schots en scheef. Het zag er niet uit! Maar wij waren super enthousiast. Anderen zagen het echter anders.

Deze “waarschuwende” opmerkingen maakten ons verdrietig maar het verbaasde ons ook dat veel mensen zo een negatief beeld hebben van monumenten. Maar de opmerking van mijn vader, een oud-makelaar: “het staat goed op zijn poten, daar gaan jullie wel wat moois van maken” maakte veel goed. Pff, in ieder geval iemand die ook blij voor ons was!

Nu, tientallen jaren later, wonen we nog steeds met heel veel plezier in ons prachtige rijksmonument hier in de Vesting. En als je me vraagt: hoe kijk je nu terug op de hele restauratie? Dan kan ik eigenlijk alleen maar zeggen: het was een heel intensief traject met een fantastisch eindresultaat. Spijt van? Nee echt niet! Zou ik andere mensen dit aanraden? Absoluut, absoluut doen! Echter…realiseer je dat het bloed zweet en tranen kost maar wel met een fantastisch eindresultaat. Net zoiets als een topsporter die na jaren trainen een medaille behaalt. Je kijkt dan terug op het proces van “wow, dat hebben wij gedaan”

Het restaureren van een monument is niet zomaar een aannemer bellen en thuis gaan zitten afwachten. Daar komt echt wel wat meer bij kijken.

Zo heb je voor alle werkzaamheden waarbij je iets wezenlijks veranderd, dus ook aan de binnenzijde, een omgevingsvergunning nodig. Niet dat dat vervelend is, maar je moet het wel weten. Dat betekent dus dat je echt goed je plannen moet hebben uitgedacht voordat je wat kunt gaan doen.
En als je dan eindelijk aan de gang gaat kom je altijd opmerkelijke dingen tegen. Je huis heeft namelijk historie, hier is zo veel gebeurd. Dat is toch bijzonder? Dat je uiteindelijk mag wonen in een huis dat al zo veel heeft meegemaakt en dat behoort tot ons cultureel erfgoed.

En als ik nu door mijn foto-album blader en zie wat we allemaal gedaan hebben; wow wat was het een mooie tijd!

Zelf zie ik het als een voorrecht dat wij dit mooie rijksmonument hebben kunnen kopen en mogen restaureren zodat het ook voor de volgende generaties behouden blijft! Hier dus een  blije eigenaar van een rijksmonument. Wat ben ik een mazzelaar!

Meer weten over kopen en restaureren van een monument? Laat het me weten!
Bel ons op 035-6942757 of stuur een mail naar [email protected]

Hier mijn 5 Tips om te zorgen dat ook jij met plezier terug kunt kijken op het kopen en restaureren van een monument
1. Werk met een restauratie architect – een goede voorbereiding is het halve werk!
2. Maak een ruime planning en realiseer je dat het verkrijgen van een vergunning best wel wat tijd kost
3. Ga in een vroeg stadium in overleg met de gemeente
4. Verdiep je in de financiële mogelijkheden van subsidies en restauratiehypotheek
5. Maak veel foto’s: leuk voor “later” maar ook heel praktisch om te weten waar leidingen e.d. lopen en hoe je iets hebt gedaan

Tess Jans

Author Tess Jans

More posts by Tess Jans

Laat een reactie achter